Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De Maanlanding heeft nooit plaatsgevonden

Heeft de mens nooit voet op de maan gezet? Heeft de maanlanding nooit plaatsgevonden? Er zijn heel veel foto’s en claims hierover op internet te vinden. Eén van die foto’s is een, soms enigszins bewerkte, foto van een training van de astronauten.

Niet zo lang geleden zette Geert Wilders FvD-politicus Thierry Baudet voor schut door hem in de Tweede Kamer te laten uitspreken dat hij geloofde dat de mens niet op de maan was geweest. Gelooft Baudet ten onrechte dat de maanlandingen nooit plaats hebben gevonden?

| Oorspronkelijk bericht 20/12/2023, update: 01/02/2024

Apollo 16 Astronauts Train for Lunar Landing Mission (Public Domain - NASA)

Apollo 16 astronauts (left to right), Lunar Module Pilot Charles M. Duke, Commander John W. Young, and Command Module Pilot Thomas K. Mattingly II during a training exercise in preparation for the Lunar Landing Mission.- Public Domain.

Maanlandingen door de jaren heen

Er zijn door de jaren heen meerdere bemande missies naar de maan geweest, althans, als we NASA moeten geloven.

Op 16 juli 1969 om 13:32 Greenwich Mean Time, GMT (09:32 USA EDT, 14:32 ned. tijd) waren miljoenen mensen via live-televisie over de gehele wereld getuige van de lancering van de Apollo 11 met aan boord Armstrong, Collins en Aldrin. Twaalf minuten later waren zij in een baan om de aarde en na anderhalve omwenteling stuwde de derde trap de capsule weg van de aarde. [..] Aldus werd de ingetogen Armstrong op zijn 38e de eerste mens op de maan en hij sprak de misschien meest memorabele woorden van de 20e eeuw: “That’s one small step for man, one giant leap for mankind” (21 juli 02:56 GMT, 20 juli (!) 22:56 USA EDT, 03:56 MET).” (Wikipedia)

Daarna volgden nog vier maanlandingen:

Apollo 14 landde op 5 februari 1971 en Apollo 15 met de maanwagen Lunar Rover Vehicle landde op 30 juli 1971. Apollo 16 gelanceerd 16 april 1972 en Apollo 17 gelanceerd 11 december 1972 werden de laatste missies.” (Wikipedia)

Geen bewijs voor maanlandingen?

Er is volgens veel mensen geen bewijs voor maanlandingen, het zou in scene gezet zijn. Echter, dat bewijs is er wel degelijk en wordt gevonden in het meten van de afstand van de aarde naar de maan. Dit is namelijk mogelijk gemaakt door de maanlandingen.

Een van de eerste grote toepassingen van LiDAR was het meten van de afstand tussen de aarde en de maan met het zogeheten Lunar Laser Ranging-experiment. De eerste successvolle meting met hoge precisie (een onnauwkeurigheid van ongeveer 25 cm) slaagde in 1969. Valt het jaartal je op? Dat was het jaar dat de Apollo 11 de eerste succesvolle bemande maanlanding maakte. Na die landing hebben de astronauten een speciale spiegel, ter grootte van een koffer, op het maanoppervlak gezet. Latere maanlandingen lieten ook spiegels achter op de maan, vijf in totaal. De spiegels geven genoeg informatie om regelmatig de afstand tussen het midden van de aarde en het midden van de maan te meten.” (https://www.quantumuniverse.nl/)

Naast de getuigenissen van de mensen die werkelijk op de maan zijn geweest, alle medewerkers van NASA en foto’s (alsmede het feit dat zelfs Rusland het onderschreef indertijd) zijn er dus op de maan nog een paar stille getuigen. De spiegels die op de maan geplaatst zijn door de Apollo-astronauten.

Waarom nu dan niet meer naar de maan?

Eén van de regelmatig gehoorde arumenten tégen de maanlandingen is “Als men in 1969 al naar de maan kon, waarom doen we dat nu al ruim 50 jaar niet meer dan?”. Waarmee de suggestie wordt gewekt dat onze huidige technologie niet eens afdoende is voor een maanlanding, laat staan de technologie in 1969.

Dat is “een kwestie van prioriteiten en geld [..] Naar de maan gaan, kost heel veel moeite en geld”, verduidelijkt Bart Vandenbussche, professor astronomie aan de KU Leuven. „De grootste incentive om destijds naar de maan te gaan, was prestige. De Amerikanen wilden bewijzen dat ze daar sneller konden geraken dan de Russen en omgekeerd. Maar eenmaal het doel werd bereikt, ebde de interesse weg. Je kan daar moeilijk stenen blíjven ophalen om hier te onderzoeken.” (Telegraaf).

De technologie is in de loop der jaren enorm vooruit gegaan. Er zijn talloze (onbemande) ruimtevaarten naar Mars geweest en in de ruimte vliegen inmiddels heel wat door mensen gemaakte vaartuigen rond die de ruimte bestuderen. Er staat voor de toekomst een maanlanding in de planning, maar vooralsnog dus geen prioriteit om (weer) mensen naar de maan te laten gaan.

__

Afbeelding bovenaan het artikel: NASA, public domain