Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Documentaire Died Suddenly. Plotseling overleden door vaccinatie?

De documentaire Died Suddenly deed in eerste instantie flink wat stof opwaaien op sociale media. De documentaire Died Suddenly heeft uiteindelijk echter geen schokgolf veroorzaakt. Ook is het beleid rondom vaccinaties niet gewijzigd. Waarom niet eigenlijk, als, zoals de documentaire beweert, er zoveel mensen als gevolg van de vaccinaties aan hoogst opmerkelijke bloedstolsels overlijden en er overduidelijke sporen in het bloed zijn te vinden als gevolg van de vaccinaties?

— “5 billion vaccinated worldwide, and many are dying suddenly. Is this the greatest orchestrated die-off in the history of the world? Healthy adults are dropping dead all across the globe. In the last 18 months, the term “Died Suddenly” has risen to the very top of “most searched” Google terms. Now, the award-winning documentary team that brought you “Watch The Water” and “These Little Ones” travels around the world to find answers, and tell the stories, of those who Died Suddenly.” (IMDB)

Died Suddenly is een anti-vaccinatie documentaire uit 2022, geproduceerd door de extreemrechtse complottheoreticus Stew Peters. Het propageert in de documentaire de ongefundeerde theorie dat Covid-19-vaccins ervoor zorgen dat gezonde mensen “dodelijke bloedstolsels” ontwikkelen en suggereert dat dit het bewijs is dat “mondiale elites” corona-vaccinaties gebruiken “om de planeet te ontvolken als onderdeel van een bredere samenzwering om een mondiale, totalitair regime”.

De documentaire uit 2022 bestaat vooral uit fragmentarische beelden en exemplarische claims en voorbeelden, onder andere fragmenten van de TikTok filmpjes. Het verhaal draait met name rondom de claims van “professionele balsemer uit Canada”, Richard Hirschman. Wie echter de documentaire kijkt en achtergrondinformatie naspeurt kan niet anders concluderen dan dat de informatie die gegeven wordt op zijn minst ondeugdelijk is.

Richard Hirschman

In de documentaire beweert Richard Hirschman dat “alle mensen die ik het afgelopen jaar heb gebalsemd, stolsels van vezelachtige massa hadden, terwijl in het verleden slechts 20 tot 25% van de dode mensen die naar mijn tafel kwamen, stolsels hadden”.

Hirschman zou van overledenen monsters hebben genomen. Ene Mike Adams zou ze hebben laten onderzoeken. Adams’, niet onomstreden, onderzoek echter kan geen stand houden.

“Het artikel [op Epoch Times] herhaalde een bewering die begin 2022 wijd verspreid was en grotendeels gebaseerd was op een getuigenis van balsemer Richard Hirschman. Hirschman beweerde abnormale lange witte vezelige stolsels in lijken te hebben gevonden, die hij toeschreef aan COVID-19-vaccins. De feitencontroleorganisatie PolitiFact, die de bewering destijds evalueerde, ontdekte dat een dergelijke associatie niet werd ondersteund door wetenschappelijk bewijs.” (HealthFeedback)

De BBC schrijft over de documentaire het volgende.

“In een uur en acht minuten aan dramatische muziek en uit hun context gehaalde nieuwsberichten, vertelt de film een fictief verhaal over een gevaarlijk vaccin dat massa’s jonge mensen doodt – allemaal onderdeel van een ingebeeld complot om de aarde te ontvolken. Het belandde maandag op het nicheplatform voor het delen van video’s, Rumble, en begon zich te verspreiden.

McGill, Office for Science and Society schrijft over de documentaire:

“The Anti-Vaccine Documentary Died Suddenly Wants You to Feel, Not Think Clearly, the makers of Died Suddenly don’t want you to do your own research.”

En verder schrijven ze (Google Translate) het volgende over dit verschijnsel.

“Het probleem is dat balsemers en begrafenisondernemers geen medische professionals zijn. Neem het niet van mij aan, maar van de National Funeral Directors Association in de Verenigde Staten, wiens vertegenwoordiger mij dat vertelde, en van Ben Schmidt, een begrafenisondernemer en balsemer met een bachelordiploma in natuurwetenschappen. Schmidt schreef een gedetailleerde uitleg van wat hier gebeurt. Na de dood kunnen zich gemakkelijk stolsels vormen, omdat de vloeibare en vaste delen van het bloed zich scheiden en omdat formaldehyde en calciumhoudend water dat bij het balsemen wordt gebruikt de stolling katalyseert. Koeling kan ook de oorzaak zijn, vooral wanneer een snelle toestroom van lichamen als gevolg van COVID een langer verblijf in de koelbox noodzakelijk maakt terwijl balsemers zich een weg banen door hun achterstand”.

De geloofwaardigheid van een dergelijke documentaire, buiten de bubbel van anti-vaxxers, staat of valt met betrouwbare data. Onderzoek. Begrafenisondernemers zijn niet de aangewezen personen daarvoor. Die mogen dat soort onderzoek helemaal niet doen en ze hebben ook niet de benodigde informatie zoals doodsoorzaak of vaccinatiestatus. Ze hebben geen toegang tot de medische dossiers van de overledenen en zijn hier ook niet voor geschoold.

“De overgrote meerderheid van de balsemers zijn geen medische professionals. Hoewel er balsemers zijn die afkomstig zijn uit verpleegkunde, EMT en andere medische achtergronden, komt het zelden voor dat een balsemer een gekwalificeerde patholoog of hematoloog is of een dergelijke medische diagnose stelt.”, zo blijkt uit The Funeral Science Podcast.

Complotwebsite Ninefornews schrijft:

Ook de Nederlandse specialist postmortale zorg Edwin Spieard treft de witte slierten aan in het bloed. Dat bloed lijkt overigens zwart van kleur en is stroperiger dan hij ooit heeft gezien. “Het bijzondere van de witte slierten in het bloed dat ik uit de overledene haal, is dat het lijkt alsof het groeit,” schreef Spieard op social media. “Het lijkt alsof de witte slierten toenemen in volume nadat ik het in mijn bokaal heb.”

Edwin Spieard

Edwin Spieard heeft al al geruime tijd geleden gezegd dat hij ‘onderzoek’ wilde laten doen naar de door hem, volgens eigen zeggen, gedane constateringen. Tot op heden is er geen enkel onderzoek uitgevoerd die zijn beweerdelijke bevindingen onderschrijft.

Hij schrijft op LinkedIN dat hij al anderhalf jaar zijn bevindingen deelt:

“Witte slierten in het bloed, bloed dat zwart lijkt van kleur en bloed wat stroperiger is dan ik ooit heb gezien. Ongeveer anderhalf jaar geleden begon ik met posten van mijn bevindingen, bevindingen die ik nog steeds waarneem. (..) Ik krijg dagelijks berichten doorgestuurd en de onafhankelijke media vraagt me wekelijks voor een interview, zelfs internationaal is er belangstelling over de dingen die we als embalmers aantreffen in onze overleden dierbaren. Maar een interview heb ik geen trek in, ik blijf gewoon posten wat ik aantref en houd jullie op de hoogte. Ik zoek of oordeel niet over of naar de oorzaak, ik post alleen wat ik constateer en hoop zo van mede embalmers en uitvaartverzorgers te horen wat hun bevindingen zijn.”

Spieard weigert interviews met de ‘Main Stream Media’ en gebruikt zijn posts op sociale media vooral om zijn boek aan te bevelen. De eigenaresse van “Funeralservice Descanso” vraagt hem in een reactie: “of het niet aan een patholoog anatoom gevraagd kan worden waar dit vandaan komt“. Tot op de dag van vandaag blijven dergelijke verzoeken aan en door Edwin Spieard zonder antwoord. Dat is meer dan veelzeggend.

Emotie of feit?

Died Suddenly speelt op de emotie, het speelt in op angst. Dat is een verdienmodel. In de documentaire hoor je geen objectieve, door onderzoek onderbouwde, feiten. Het bevestigt mensen die in een bepaalde bubbel zitten en speelt in op hun overtuiging dat de ‘big pharma’ en ‘de overheid’ er op uit zijn de wereld te onderdrukken, bevolking te decimeren, enzovoorts.

De documentaire Died Suddenly kan dan ook, gezien bovenstaande, worden beschouwd als wilde fantasieën van een aantal complotfantasten. De documentaire brengt niets nieuws, geen feiten die tot grote krantenkoppen zou moeten leiden (die er dus ook niet zijn, zelfs nauwelijks in de ‘alternatieve media’) en faalt hard.