Ivermectine en Hydroxychloroquine zijn sinds het begin van de corona-pandemie als geneesmiddel aanbevolen door een zeer klein aantal artsen, een groot aantal zelfbenoemde experts en, met name, alternatieve media zoals “De Andere Krant” als hét medicijn tegen corona.
____
Image credits Whispyhistory, CC 4.0
Hydroxychloroquine
‘What do you have to lose? Take it.’ – zei voormalig president Trump. Het blijkt dat er heel wat verloren is. Wereldwijd zjn naar schatting zo’n 17.000 mensen overleden aan de bijwerkingen van hydroxychloroquine, in het bijzonder in Frankrijk, België, Italië, Spanje, Turkije en de VS. In Nederand overleden ‘enkele honderden’ door de toepassing van het middel.
Hydroxychloroquine kreeg bekendheid mede dankzij de Franse viroloog Didier Raoult, die leiding had gegeven aan het ziekenhuis Méditerranée Infection Foundation, maar werd later verwijderd vanwege groeiende controverses. Ook in Nederland werd het aangeprezen door onder andere huisarts Rob Elens. Hij kreeg hiervoor een berisping van het Medisch Tuchtcollege.
“Door de wijze waarop de huisarts zijn uitlatingen in de media heeft gedaan, heeft hij bijgedragen aan gevoelens van onzekerheid en onrust”, aldus het Tuchtcollege. Hij heeft zich “buiten de beroepsgroep geplaatst en als eenling gehandeld”, terwijl hij had moeten inzien dat hij onderdeel is van een zorgsysteem dat ook het vertrouwen in dat systeem hoog te houden heeft, zeker omdat in die tijd al veel publieke onrust bestond. “Het college rekent dit de huisarts zwaar aan.” (Hart van Nederland)
Geclaimd werd dat hydroxychloroquine, mits vroeg tijdens de corona-besmetting toegepast, corona ‘genas’ of hielp genezen. Uit dubbelblind onderzoek onder patiënten die niet in het ziekenhuis waren opgenomen, oftewel vroeg stadium, bleek dit niet houdbaar. Dit is reeds lange tijd bekend. Desondanks blijven veel mensen volhouden dat het middel wél werkt.
“From May 12, 2020 to July 07, 2021, 1372 patients were randomly allocated to hydroxychloroquine or placebo. There was no significant difference in the risk of hospitalisation between hydroxychloroquine and placebo groups [..] To further complement our data, we conducted a meta-analysis which suggested no significant benefit of hydroxychloroquine in reducing hospitalisation among patients with positive testing [..] In outpatients with mild or moderate forms of COVID-19, the use of hydroxychloroquine did not reduce the risk of hospitalisation compared to the placebo control. Our findings do not support the routine use of hydroxychloroquine for treatment of COVID-19 in the outpatient setting.” (PubMed)
Keer op keer is gebleken uit onderzoek, en na toepassing, dat het niet werkt als zodanig. Sterker nog: deze medicijnen, in het bijzonder hydroxychloroquine, blijken ettelijke duizenden doden te hebben veroorzaakt zo melden ondermeer het Algemeen Dagblad, nu.nl en de Telegraaf.
In het begin van de corona-pandemie leek hydroxychloroquine mogelijk positieve effecten te hebben. “Dit was de eerste golf, de ic’s lagen vol, mensen gingen dood, we stonden met lege handen. En van dit middel wees laboratoriumonderzoek uit dat het misschien werkte.” (arts-microbioloog Marc Bonten, Universiteit Utrecht).
De vereniging ‘Zelfzorg Covid-19’, een initiatief van eerder genoemde huisarts Rob Elens, pleitte ook voor het gebruik van het middel hydroxychloroquine tegen corona.
Al in 2020 was dus bekend dat deze middelen niet werkten tegen corona, integendeel. Ook toen was al duidelijk dat hydroxychloroquine ernstige bijwerkingen had en een hogere sterfte veroorzaakte, uit een onderzoek uit begin 2021: “We found that treatment with hydroxychloroquine is associated with increased mortality in COVID-19 patients, and there is no benefit of chloroquine.” (PubMed)
Ivermectine
Ivermectine (merknamen Mectizan®, Stromectol®) is een anti-parasitair geneesmiddel dat werkzaam is tegen de meeste darmwormen (niet tegen lintwormen), parasitaire mijten en luizen. Het wordt bij de mens met name gebruikt tegen rivierblindheid, maar ook in de veterinaire geneeskunde bij onder meer paarden, herkauwers, honden en vogels. Ivermectine is ontwikkeld door MSD en wordt onder naam Mectizan sinds 1977 gratis verstrekt in Afrika, in een grootschalig donatieprogramma om rivierblindheid uit te roeien. In Nederland is het sinds 2003 geregistreerd als een tablet van 3 mg met de naam Stromectol. Het middel staat al decennia op de Lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO. (Wikipedia)
Theo Schetters (Universiteit van Pretoria) was een groot promotor ervan, onder andere via YouTube-kanaal Blckbx (van interviewer/programmamaker Flavio Pasquino), waarin hij tevens verschijnt met wetenschapsfraudeur en de uit het register geschrapte arts Andrew Wakefield.
Schetters, die van mening is dat het medicijn werkzaam is tegen Covid-19, beweert in het interview met zelfbenoemd complotdenker Flavio Pasquino onder andere dat ivermectine niet gebruikt mag worden. Dit klopt niet. Schetters haakt hier aan op een populair thema onder complotdenkers. Die van mening zijn: er bestaan wel geneesmiddelen tegen corona, maar gezondheidsautoriteiten houden die onder druk van de industrie tegen, om zo vaccins te kunnen verkopen.
Dit verhaal zingt in 2024 nog steeds rond, ondanks het feit dat al meermaals is aangetoond dat het niet klopt.
Het middel wordt bij mensen toegepast voor rivierblindheid. De producent waarschuwt het niet te gebruiken voor de behandeling van Corona, want daar is het nimmer voor bedoeld geweest, niet voor getest laat staan goedgekeurd voor gebruik in dit verband.
Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut van Verantwoord Medicijngebruik: ‘De grootst mogelijke bewijskracht wordt van vaccinaties gevraagd, terwijl bepaalde medicatie en supplementen kritiekloos worden ingenomen.’ (VPRO)
Meer informatie: Inspectie Gezondheidszorg