Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Klimaatontkenners Climate Gate en Clintel Foundation verspreiden desinformatie

“Veel mensen zijn wakker geschud door het verregaande Covid-beleid en zien nu de parallellen met de klimaatagenda, in beide gevallen wordt een globalistische agenda aan ons opgedrongen”, schrijft de Clintel Foundation op LinkedIN.

Marcel Crok studeerde scheikunde in Amsterdam en Leiden en is verbonden aan de website “Climate Gate”. Hij stelt volgens een citaat in dezelfde post het volgende: “Stel dat de temperatuurstijging de komende jaren inderdaad doorzet, zoals iedereen schijnt te vrezen. ‘En dan? luidt mijn vraag. ‘Wat zijn in dat scenario dan de rampen die boven ons hoofd hangen?’ Uit alle statistieken blijkt namelijk dat zowel de klimaatschade als het aantal klimaatslachtoffers wereldwijd – ondanks alle rampspoed die via nieuwsbulletins tot ons komt – in een dalende trend zit. De sterfte door extreem weer, zoals droogte, orkanen en overstromingen, is de afgelopen honderd jaar scherp gedaald. Alle onderzoeken wijzen dat uit.”

Dit is echter een stropopredenering. Via een omweg, met ware maar in dit verband irrelevante feiten, probeert men temperatuurstijging als “onschadelijk” of op zijn mins “onbelangrijk” af te doen. De waarheid is namelijk tegengesteld aan de claims.

“De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties (VN) noemt betere waarschuwingssystemen als belangrijkste oorzaak van de daling.”. (RTL Nieuws)

De dalende sterfte benoemen als argument gaat niet op, vooral niet als je ziet dat er een stijgende economische schade is. De impact is dus wel degelijk groter dan voorheen en het heeft ook grote consequenties, economisch en voor de bewoners van de getroffen gebieden. Dat ze het tegenwoordig overleven wanneer er overstromingen zijn is super fijn. Maar zij zijn wél alles kwijt (woning, land, dieren).

Er is stijging van de temperatuur. Dat is objectief gemeten. Dat heeft gevolgen. Dat kun je met eigen ogen zien en waarnemen. Dat er over de klimaatindustrie op- en aanmerkingen gemaakt kunnen worden is waar, maar de claims van de Clintel Foundation zijn onhoudbaar. Dat “mensen de paralellen zien” na de covid-periode heeft daarnaast meer te maken met het groeiende aanbod van desinformatie dan waarheidsvinding.

Als de complottheorieën van anti-vaxxers als argument worden aangehaald om je zaak te bouwen als klimaat-kritische organisatie, boet je aan geloofwaardigheid enorm in. Zeker bij mensen die zich richten op feitelijke informatie en wetenschappers.

Climate Gate en Clintel Foundation

De klimaatsceptische organisatie Clintel voert met steun van oliebedrijven en een invloedrijk old boys network een internationale campagne tegen klimaatwetgeving en duurzaam beleid, blijkt uit onderzoek van Platform Authentieke Journalistiek, Follow the Money en Pointer. Hoewel de onjuistheid van hun argumenten keer op keer is aangetoond, wordt de desinformatie van Clintel vaak overgenomen door Nederlandse en Europese politici.”, zo meldt Pointer.

Marcel Crok van de website Climate Gate is, naast Guus Berkhout, mede-oprichter van de door olie-dollars gesteunde Clintel Foundation. Zij vormen samen het bestuur (Clintel website, 2022). Naast Crok en Berkhout is ook klimaatontkenner en “veroordeeld antisemiet” Rypke Zeilmaker een van de initiatiefnemers van Climate Gate.

Clintel [organiseert] bijeenkomsten in Nederlandse dorpen en steden die zich hebben voorgenomen om klimaatneutraal te worden. Het doel van alle acties is altijd hetzelfde: klimaatwetgeving tegenhouden en plannen om van fossiele brandstoffen af te stappen blokkeren.” (Pointer)

Eind september 2019 schreef de groep een open brief waarin een European Climate Declaration werd gepresenteerd, waarin stond dat er geen sprake was van een klimaatnoodsituatie en waarin een aantal beweringen werd herhaald die niet strookten met het wetenschappelijke bewijs over het klimaat. Een factcheck uitgevoerd door klimaatwetenschappers voor Climate Feedback gaf de brief een algehele wetenschappelijke geloofwaardigheid van “zeer laag”, en bestempelde hem als “bevooroordeeld, cherry-picking, onnauwkeurig, misleidend”. De analyse voegde er ook aan toe dat van de ongeveer 500 ondertekenaars er slechts 10 zichzelf bestempelden als klimaatwetenschappers. (Wikipedia).

Clintel Foundation is totaal niet objectief en wordt door de industrie gesponsored. Door de fossiele industrie, aldus Pointer. Ze zijn meerdere malen geïnterviewd op kanalen als Café Weltschmertz, BLCKBX, versturen regelmatig persberichten naar vrijwel alle grote media in Nederland (waarvan alleen Telegraaf af en toe iets plaatst). Een van de grote sponsoren is vastgoedondernemer Niek Sandmann.